Eurovision öncesi yine şarkı krizi yaşanıyor. Bu kez kriz çıkartan Yunanstan’ın yarışma için seçtiği şarkının ‘Pontus Ayaklanması’na göndermede bulunması. Ankara şarkıya itiraz etti TRT sözler için inceleme başlattı.
Yunanistan’ın 2025 Eurovision Şarkı Yarışması için seçtiği “Asteromata” adlı şarkının, tarihsel göndermeler içerdiği ve “Pontus Ayaklanması”na atıfta bulunduğu iddiaları, Ankara ile Atina arasında yeni bir gerilim yarattı. TRT’nin, şarkının sözleriyle ilgili inceleme başlatacağı bildirildi.
TRT, Resmi Şikayet İçin Harekete Geçebilir
Türkiye Radyo Televizyon Kurumu (TRT), Yunanistan’ın Eurovision temsilcisi “Asteromata” adlı şarkının içeriğini incelemeye aldı. Şarkının, I. Dünya Savaşı sırasında yaşanan “Pontus Ayaklanması” ile ilgili olduğu yönünde kanıt bulunması halinde, TRT’nin yarışmayı organize eden Avrupa Yayın Birliği’ne (EBU) resmi şikayette bulunacağı ifade edildi.
Türkiye, 2013 yılından bu yana Eurovision’a katılmıyor. TRT, yarışmalardaki oylama sisteminin adaletsiz olduğunu ve siyasi çıkarların müziğin önüne geçtiğini öne sürerek yarışmaya katılmama kararı almıştı.
Eurovision Temsilcisi Belli Oldu
Yunanistan, İsviçre’nin Basel kentinde düzenlenecek olan 69. Eurovision Şarkı Yarışması için 30 Ocak’ta ulusal bir final gerçekleştirdi. Bu yarışmada, Claudia Papadopoulou (sahne adıyla Klavdia) tarafından seslendirilen “Asteromata” adlı şarkı ülkeyi temsil etmek üzere seçildi.
Yunan Basını: Şarkı Pontus Olaylarından İlham Aldı
Yunan medyasında yer alan haberlerde, “Asteromata” adlı şarkının sözlerinde, Pontus Rumlarının sürgün edilmesi ve yaşanan olayların işlendiği öne sürüldü.
Klavdia, Yunanistan’ın devlet kanalı ERT’ye yaptığı açıklamada, “Benim ailem Pontus kökenli, onlar mülteci ve bu yüzden şarkıyla bağ kuruyorum. Büyükannem bana hikayelerini anlattı, ailesinden bahsetti, o dönem nasıl sürgün edilip Sovyetler Birliği’ne gittiklerini aktardı. Ailem orada doğdu, belirli bir yaşa kadar orada büyüdü ve 1991’de Yunanistan’a dönerek burada yeni bir hayata başladı.” ifadelerini kullandı.
Öte yandan, Atina merkezli ekathimerini haber sitesi, Klavdia’nın şarkısının belirli bir tarihi olaydan bahsetmediğini, savaş ve çatışmalar nedeniyle anavatanlarını terk etmek zorunda kalan insanlardan ilham aldığını belirttiğini aktardı.
Pontus Ayaklanması ve Türkiye’nin Tutumu
Pontus Ayaklanması, Türk Kurtuluş Savaşı sırasında Kuzey Anadolu’da bağımsız bir Pontus Rum Devleti kurmak amacıyla çıkarılan ayaklanma (1920-1923). 1904’te kurulan Pontus Rum Cemiyeti ile Mukaddes Anadolu Rum Cemiyeti; I. Dünya Savaşı sonunda Batum’dan İnebolu’ya kadar uzanan Kastamonu, Çankırı, Yozgat, Sivas, Tokat, Amasya, Çorum, Gümüşhane ve Erzincan’ın bir kısım toprakları üzerinde bir Rum devleti kurmak için faaliyete geçtiler. Pontusçular, I. Dünya Savaşı sırasında Doğu Anadolu’ya giren ve daha sonra geri çekilen Rus ordularının bıraktığı silahlarla donatılıp İngilizlerden ve Yunanlardan silah yardımı gördüler. Yunanistan’dan gelen gönüllülerin de katılımıyla Pontus Çetecilerinin sayısı 25.000’i buldu. Topal Osman ve silah arkadaşlarının asilerle yaptıkları çarpışmalarda 2.500 tüfek, 1.200.000 mermi ele geçirildi. 11.188 çeteci öldürüldü. 1923’te bölgedeki Rumlar Anadolu’dan çıkarılarak, Pontus Devleti kurma çalışmalarına devam etmeleri önlendi.
Karadeniz bölgesinde yaşayan Rum nüfusun bir bölümünün Rusya’ya göç etmesiyle sonuçlanan ayaklanma, Yunanistan tarafından “soykırım” olarak tanımlanıyor. Yunan hükümeti, bu kapsamda 19 Mayıs’ı anma günü olarak kabul ediyor.
Ancak Türkiye, bu olayları sistematik bir imha kampanyasının parçası olarak görmüyor ve bu tanıma kesin bir şekilde karşı çıkıyor. Türkiye’nin resmi görüşüne göre, bölgede yaşananlar, savaş koşullarında ortaya çıkan bir iç çatışma sürecinin parçası olarak değerlendirilmesi gereken tarihi olaylar arasında yer alıyor.
Tepkihaber, 09 Şubat 2025