
Hiç idareci ile yönetici bir olur mu?
Bir kurumda orta veya üst düzey bir kadroya seçildiğiniz yâda atandığınız andan itibaren eğer yöneticilik vasfı taşıyorsanız kafanızda çizdiğiniz yol haritasını uygulamaya geçirir, çalışacağınız ekibi doğru bir biçimde belirler, gerekli değişiklikleri yapar ve kuruma hâkim olamaya çalışırsınız.
Şayet bunları yapmaz ve kendi sisteminizi belirlemek yerine süregelen sisteme kendinizi adapte ederseniz, görev süreniz boyunca sadece idareci olur, üstlerinize sadık kaldığınız sürece koltuğunuzu korursunuz.
Yıllarca emek verdiğim gümrük teşkilatında birçok idareci ile çalıştım. Çalışanların bilgi, tecrübe ve öngörülerine değer vermeyen, proaktif davranmayan, risk almayan, yukarıdan gelecek talimatı bekleyen, ama bir şekilde olaylara çözüm bulan yâda bulmaya çalışan, işler iyi gittiğinde çok doğru kararlar verdiğini söyleyen, alt kadrolardan bu kararlarına karşı kabaracağı sözler duymak isteyen, işler yolunda gitmeyince de her daim alt kadroların yaptığı yanlışlardan bahseden, iş yapmazsak hata da yapmayız modunda gezen, üstlerine sadık ama kuruma sadık olmayan idareciler ile…
Azda olsa yöneticilerle de çalıştım. Sorumluluk sahibi, vizyonu olan, teşkilatın gelecekteki yerini sağlam temeller üzerine oturtmaya çalışan, emin kararlar verme yetisine sahip, çalışanlarına değer veren, karar verme süreçlerinde onların görüşünü alan, işin gereğini yapan, kimseye minnet borcu olmayan, kafasında bir yol haritası olan, mücadeleden asla kaçmayan yöneticilerle…
Bilmiyorum geçen zamandan sonra ne değişti..!
İdareciler, hala lüks içinde mi yaşıyor? kendilerini hala iyi pazarlayabiliyorlar mı? Muhteşem olduklarını söylüyorlar mı? Bu söylemleri rağbet görüyor mu? Kuruma kattıkları bir değer var mı? Üstlerinin yanında süklüm püklüm duruyorlar mı? Üstlerine bir tek laf edebiliyorlar mı? Size söz söylettiriyorlar mı? İşler kötü gittiğinde kendilerine sığınacak bir liman bulabiliyorlar mı? Tam ihtiyacınız olduğu anda gözünüzün içine baka baka sizi yüzüstü bırakıp gidebiliyorlar mı?
Yoksa yöneticiler mi var? Fikirlerini rahatça söyleyen, üstleri ile fikir ayrılığına düşebilen, geceleri sadık oldukları kurum için uykuları kaçan, işin gereğini yapan, sürekli düzeltici, önleyici ve iyileştirici tedbirler alan, egoist olmayan, kendilerini değil kurumunu düşünen, alt kademenin işini yapmaktan gocunmayan, gerektiğinde direksiyona geçen, kendi geleceğini düşünmeyen, kurumu için her türlü fedakârlığı yapan yöneticiler…
Merak ettim ve güncel sözlüğe baktım, şu idareci ne demek diye! Yönetici olarak tanımlanmış güncel sözlükte… Bu eş anlamlı sözcüklerden, idare köken olarak Arapça, yönetme ise öz Türkçedir.
Peki, günlük hayatta kullandığımız bu iki sözcük gerçekten eş anlamlı mıdır?
Bence sözlüğün güncelleme zamanı gelmiş, siz ne dersiniz?
Yorumlar (17 Yorum)
Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderene aittir.
KendineMüslüman :
5 Mart 2025-23:58Deveye sormuşlar niye bu kadar mutsuzsun üstündeki yük mü ağır ? Demiş : Üstümdeki yük değilde öndeki eşşek ağırıma gidiyor o hesap
Anonim :
5 Mart 2025-23:01Yönetici her zaman daha iyisini yapmaya çalışan çalıştığı pozisyon ve personelle gerekli iyileştirmeyi yapmaya çalışan kişidir idareci mevcut durumu koruyayım böyle gelmiş böyle gider mantığıyla işe yaklaşan kişidir bu iki kavram asla yanyana kullanılmamalı
Hayran :
5 Mart 2025-22:18İdareci aman bana bir sey olmasın derdinde iken yonetici çabalayıp uğraşıp emek verip kuruma yeni bir sey katma derdinde. Aradaki fark cok açık
Andy Dufresne :
5 Mart 2025-21:52Bence değildir. İdare etmekle yön vermek arasında bana göre çok fark vardır. İdare edene idareci, yön verene verebilene yönetici denir. İkisinin aynı anlamda kullanıldığını varsayarsak bile yöneticilik veya idarecilik, iş arkadaşlarının olumsuz yanlarına bakmak yerine, olumlu yanlarını ön plana çıkartıp, o yanını değerlendirir. Eğer yöneten, yönetimini sürdürmeyi istiyorsa, gerçeklik duyusunu bozmalıdır. Kendisinin yanlış yapmayacağına inanmak ve geçmişteki yanlışlardan ders almak, yönetmenin sırrıdır. Günümüzde böyle hakikat sahibi yönetici bulmak çok zor ama nadide olsa varlar. Tanıdığım güzel taşşşaklı yöneticiler var 😎
Delege :
5 Mart 2025-21:44Yönetici olabilmek için, işin bulaşıkhanesinden gelinmeli bence. Arkaplanda personelin sorununu bilmeyen yönetici olmaz. Şuanki yönetici pozisyonlarında ki insanlar yönetici olduğu işi hitap ettiği personeli bile bilmiyor. İdareci günü kurtarmanın peşindedir her zaman. İleriye taşları koyan yöneticidir.
Günün manifestosu :
4 Mart 2025-06:18O güzel insanlar atlarına bindiler, çok düşündüler çok, ama çekip gittiler. Kendini yönetemeyen insanlar kurumları yönetmeye kalkıyor bazen. İnsaf yahu insaf
Müdür yardımcısı :
2 Mart 2025-11:39Yaptığım iş gereği ya herkesle kavga edip hiçbir işi halledemeyecek, ya da herkese mesafeli bir tavırla iletişim kuracaktım. O kadar çivisi çıkmıştıki çalıştığım ortamın, düzeltmek için ben kavgayı seçtim. sonuç: mutsuzum..! İdareci veya yönetici olmak…! İkiside zor bazen..
Şef :
2 Mart 2025-11:49Bir Çin atasözü derki.. Gö*üyle inatlaşan donuna sıçar..
Müdür yardımcısı :
2 Mart 2025-12:06Siz kendinizi o seviyede görüyorsanız bana zaten laf düşmez. Bir başka Çin atasözü der ki..! İyi cins ata hafif bir darbe, akıllı insana da ufak bir söz yeterlidir.
Isimsiz :
27 Şubat 2025-18:45İdareci koltuk sevdasında iken yönetici akıl ,bilgi gelişim için gayret eder. Güzel bir konuya değinilmiş.
Taçsız Kral :
27 Şubat 2025-18:20İdareci, Yönetici, Müdür kavramları şuanki dönemde Liyakatten yoksun ve hiçbir Üst işleyen bir organizma mı var tamam işliyorsa karışmayayım havasında mesai öldürüp akşam eve gidiyor
Vatandaş :
27 Şubat 2025-18:17İdareci bana göre olaylar karşısında çalışanların öngörüsünü dikkate almadan çözüm bulan veya bulmaya çalışan beyaz yakalılardan oluşmaktadır. Çoğu zaman risk almaz işyerin de ki tutumlara göre karar verir.
Yönetici ise sorumluluk alır, vizyonu vardır. İşyerinin gelecekte ki yerini sağlam temeller üzerine oturtmaya çalışır, işyerinin çalışanları ile liderlik yarışına girmez kendinden emin kararlar verme yetisine sahip beyaz yakalılar denebilir.Karar verme sürecinde çalışanların görüşünü alır onlara değer verir.Koltuk delisi :
27 Şubat 2025-00:17Hiç bilenle bilmeyen bir olur mu. Bencede sözlüğün güncelleme zamanı gelmiş. Belkide geçmiş. Ama güncellenmesi gereken sözlük değil sadece. Bilgisayar bile 2 yıl format atmazsan şişiyor. Ama koltuktan hiç kalkmayanlar var.
Yüce Gönüllü :
27 Şubat 2025-07:54Antik Yunan’da, erdemli bir insanın 12 temel özelliği olduğuna inanılırmış. Azim, Nezaket, Cömertlik, Doğruluk, İhtişam, Saygı, Adalet, Sağduyu, Zekâ, Cesaret, Cazibe, Yüce gönüllülük…
Kardan Adam :
26 Şubat 2025-16:55Mumla arıyoruz artık eski günleri, o dostlukları, o yoklukları, şimdi teknoloji olarak belki daha iyiyiz ama mensubiyet duygusu açısından pek iyi değiliz.
Eski bir dost 🥸 :
26 Şubat 2025-00:03Dünden bugüne değişen bir şey yok. Aynı tas aynı hamam, daha kötüye gidiyor. Can çekişiyor gümrükler. Liyakatsiz idareciler, beceriksiz müdürler. Allah sonumuzu hayretsin.
Uzun Uzun :
25 Şubat 2025-21:44Emeginize Saglik Ustad’im